Afbeelding: Pontanuslaan rond 1960 Bron Gelders Archief 1524-6846 fotograaf Gemeentearchief Arnhem CC0 1.0 licentie

Eigenaren onderzoeken eigen interieurs

21 oktober 2021

De door architect W.F.C. Schaap ontworpen woningen van het complex  ‘De Middenstandswoning’ in de wijk Sonsbeekkwartier-Noord in Arnhem bestaat in 2023 100 jaar. Om dat te vieren is een groep eigenaren opgestaan om gezamenlijk onderzoek te doen naar de architectuur en interieurs van de woonhuizen, de stedenbouwkundige opzet en de groenstructuren. Vorige week woensdag was de drukbezochte Kick-off bijeenkomst in de kas in Kweekland. Eigenaren werden geïnformeerd over het project en om input gevraagd. De groep van zeven bewoners trekt samen op om zich op een creatieve manier te verdiepen in de historie van de buurt en zo hun eigen woonomgeving nog een stukje beter te leren kennen. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in de architectuur en bijzondere interieurs, maar ook  in het onderzoek naar de tuinen en pleinen in de buurt. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen inspireren om de eigen omgeving meer te vergroenen, waarmee het project ook aansluit bij actuele thema’s zoals duurzaamheid en klimaatadaptatie.

Roger Crols gaf op de Kick-off bijeenkomst een interessante lezing over de zogenaamde tuinwijk, een fenomeen dat aan het einde van de 19de eeuw uit Engeland overwaaide en waarvan het Schaapkwartier een bijzonder voorbeeld is. Een tuinwijk kenmerkt zich door het vele groen in de openbare ruimte en de aanwezigheid van (grote) tuinen. De architect van het Schaapkwartier was Willem Schaap, één van de oprichters van het Gelders Genootschap en lange tijd directeur gemeentewerken  van Arnhem. Dit was het eerste project dat hij deed nadat hij afscheid had genomen van de gemeente Arnhem en een eigen bureau was gestart. Helaas is er weinig over hem geschreven. Gezien zijn omvangrijke en belangrijke oeuvre verdient Schaap het om eindelijk in het zonnetje te worden gezet. Hopelijk dient dit onderzoek als opstapje naar een grootschaliger studie naar zijn oeuvre.

De enthousiaste eigenaren zijn druk bezig met de voorbereidingen van het project. Wanneer zij officieel zijn gestart, zullen zij ons ook regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen en leuke vondsten. Gelders Genootschap ondersteunt het project van harte. Het is immers bijzonder dat een groep eigenaren zo aan de slag gaat met hun eigen omgeving. De resultaten, o.a. een tijdelijke modelwoning met de meubelen uit de meubelfabriek L.O.V. uit Oosterbeek, een maquette waarin de oude interieurs incl. keukens en badkamers en het kleurgebruik weer inzichtelijk worden gemaakt en een cahier met artikelen, zijn allemaal creatieve manieren om een onderzoek met een groot publiek te delen en oude interieurs weer te ervaren. Dit is een aanpak waar we in de rest van Gelderland van kunnen leren!

 

Roger Crols gaf op de Kick-off bijeenkomst een interessante lezing over de zogenaamde tuinwijk
Roger Crols gaf op de Kick-off bijeenkomst een interessante lezing over de zogenaamde tuinwijk
Interieur van Pontanuslaan rond 1960, Bron: Gelders Archief: 1524-6846, fotograaf: Gemeentearchief Arnhem, CC0 1.0 licentie.
Interieur van Pontanuslaan rond 1960, Bron: Gelders Archief: 1524-6846, fotograaf: Gemeentearchief Arnhem, CC0 1.0 licentie.
Pontanuslaan rond 1960, Bron: Gelders Archief: 1524-6846, fotograaf: Gemeentearchief Arnhem, CC0 1.0 licentie.
Pontanuslaan rond 1960, Bron: Gelders Archief: 1524-6846, fotograaf: Gemeentearchief Arnhem, CC0 1.0 licentie.