Afbeelding: Lyceumkwartier

Duitse architecten op bezoek in de Achterhoek

25 september 2017

Op 5 juli jl. heeft het Gelders Genootschap in samenwerking met de stichting Architectuur Prijs Achterhoek (APA) en Landschaftsverein Westfalen-Lippe (LWL) een architectuurexcursie in de Achterhoek georganiseerd voor Duitse architecten. Binnen de context van stad, dorp en landelijk gebied zijn enkele hoogwaardige projecten bezocht.

Stadswandeling
Na ontvangst door de Doetinchemse wethouder Ingrid Lambregst gaf Eric Wijnroks (hoofd stedelijke ontwikkeling) uitleg over de ruimtelijke ambities van de gemeente Doetinchem. Tijdens de stadswandeling daarna gaven Tessa Baars (stadslab Doetinchem) en architect Mark Siebers (supervisor Lookwartier) toelichting op enkele boeiende particuliere initiatieven en projecten. Uiteraard mocht een bezoek aan de DRU in Ulft niet ontbreken. Projectleider Hans Spaan liet zien wat de resultaten waren van langdurig volgehouden kwaliteitsambities en van een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen.  Architect Vincenth Schreurs liet zien dat een nieuw landgoed, zoals Heidevloed in Halle, ook in een eigentijdse architectuurtaal kan aanspreken. De inmiddels volwassen beplanting verankert de fraaie nieuwbouw in het Achterhoekse landschap. Bij beide laatstgenoemde projecten betreft het gewezen prijswinnaars van de APA.

Kwaliteitsdenken
De Duitse collega’s waren vooral onder de indruk van de parkeergarage Amphion, de mooiste parkeergarage van Nederland. Van de op alle schaalniveaus volgehouden kwaliteitsambities van het DRU complex, en van de eigentijdse architectuurtaal van het landgoed Heidevloed.  Een geslaagde trip, waarbij de Achterhoek zich van haar beste (architectonische) kant heeft laten zien. De uitwisseling bevestigt bovendien nog eens de overeenkomsten in kwaliteitsdenken tussen Duitse en Nederlandse architecten. Eind 2017/begin 2018 brengen wij een (tegen)bezoek aan het Duitse grensgebied en/of Münster om aldaar spraakmakende projecten te bekijken. Geïnteresseerde Nederlandse architecten kunnen zich t.z.t. aanmelden.

Meer informatie: János Boros

Welkom Ingrid Lambrechts
Welkom
Aan de raadstafel
Aan de raadstafel
Lyceumkwartier
Het lyceumkwartier
Mensen op stapstenen