Afbeelding: plaatje 2

Bijzondere creatieve variant van een zonneweide

24 oktober 2018

Op het water van Lingemeren bij Lienden (gemeente Buren) wordt het plan voor een drijvend zonneveld uitgewerkt. Het ontwerp is van de samenwerkende partijen K3 Delta en Mothership, waarbij techniek en kunst worden gecombineerd. Het ‘veld’ zonnepanelen worden in een golvend patroon gekoppeld aan een paar drijvende eilanden welke een plek krijgen op het meer. De drijvende eilanden krijgen ook een recreatieve functie.

Het plan bevat vijf drijvende dijklichamen die op drie meter afstand van elkaar drijven en verbonden zijn met dijkbruggen. Het dijkllichaam wordt opgebouwd door het samenstellen van een aantal betonnen drijflichamen waarop een dijklichaam wordt opgebouwd. De zichtbare zijkanten worden afgewerkt met corten staal (o.g.) tot 50 cm onder de waterlijn. De beplanting bestaat uit voornamelijk gras en knotwilgen (zie beplantingsplan). Het looppad heeft de sfeer van een oud-Hollands paadje, een natuurlijke verharding.

Het plan is in het kader van vooroverleg in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Buren besproken. Naar aanleiding van de advisering wordt nu een uitgewerkte aanvraag voorbereid.
Wanneer dit project inn de toekomst is gerealiseerd, zal Buren een bijzonder project rijk zijn dat energieopwekking en recreatie combineert. Wellicht dat in Nederland Waterland meer plekken zijn die zich lenen voor een dergelijke oplossing!

Beeld: Lingemeren.mauc.nl