Afbeelding: Gevelfonds

Apeldoorn gefeliciteerd!

31 mei 2018

Het Gevelfonds Apeldoorn was eerder dit jaar door de gemeente ingezonden voor een Europese Erfgoed prijs.
Europa Nostra geeft deze belangrijke prijzen aan erfgoedprojecten op het gebied van conservering, onderzoek en educatie. De prijzen kunnen ook aan personen worden uitgereikt die zich hebben ingezet voor het behoud van erfgoed.
Het Gevelfonds is in 2014 opgericht om pandeigenaren en ondernemers in de binnenstad van Apeldoorn te stimuleren hun winkelpuien op te knappen. Winkelpuien hebben zich namelijk vaak los van de fraaie bovenverdiepingen ontwikkeld. Door de winkelpuien aan te pakken kunnen dergelijke panden weer één geheel worden. Sinds de start zijn er al ca 25 gevels aangepakt.
De bijdrage uit het gevelfonds kan eigenaren net dat laatste duwtje geven hun winkelpuien een hogere kwaliteit te geven dan een meer standaard aanpak.
Inmiddels is bekend geworden dat het Gevelfonds een eervolle vermelding heeft gekregen van Europa Nostra.
Daarvoor onze hartelijke felicitaties!

Wellicht is de aanpak van Apeldoorn ook interessant voor andere gemeenten!
De gemeente Apeldoorn organiseert op 3 juli een symposium over de aanpak van het gevelfonds.
Gemeenten, binnenstadsmanagers, pandeigenaren, ondernemers en andere belangstellenden krijgen dan meer te horen over de economische waarde van erfgoed en het belang van erfgoed voor de beleving van de binnenstad. Ook praktische zaken en succesfactoren van het Apeldoornse gevelfonds komen aan bod.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via cultuurhistorie@apeldoorn.nl.
 PROGRAMMA