Afbeelding: Plaatje Nederland

Advies transformatie landelijk gebied: zet omgevingskwaliteit centraal

3 juli 2023

Zet goede omgevingskwaliteit centraal in het Nationaal Programma Landelijk gebied. Dit is de rode draad in het advies dat het IMpactnetwerk Bouwcultuur onlangs uitreikte aan minister Christianne van der Wal. Adviseur van Gelders Genootschap Christel Steentjes schreef eraan mee.

Hoe kan het Nationaal Programma Landelijk Gebied sturen op een transitie van het landelijk gebied met behoud en waar mogelijk verbetering van omgevingskwaliteit? Die vraag stelden de ministeries die betrokken zijn bij het nationaal programma aan de vereniging Deltametropool en de Federatie ruimtelijke kwaliteit – waar Gelders Genootschap lid van is.

In het advies – dat als handreiking leest – staat met stip op één: zet omgevingskwaliteit centraal in het beleid voor het landelijk gebied. Het gaat daarbij niet alleen om hoe het landschap er uit ziet, maar ook over functionaliteit, economie, diversiteit, duurzaamheid, identiteit en ruimtelijke context. En over de manier waarop transities tot stand komen, de governance.
Verder zijn het inzetten van ontwerpkracht en samenhangende kwaliteitsinstrumenten een must. Lees meer in dit artikel en download hier het volledige advies.

plaatje handreiking