Afbeelding: TERWOLDE-DSC05979

Sociale woningbouw uit 1954-1955 in Terwolde

2 oktober 2017

Door: Gerard Derks

Onlangs was ik weer eens in Terwolde. Ook even langs de sociale woningbouw aan de Molenweg en Wolterkampsweg gelopen. Deze woningen zijn in 1954-1955 gebouwd in de trant van de Delftse school naar ontwerp van de architecten F. Bos en D. Stelling. Ze zijn enkele jaren geleden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en vervolgens geheel gerestaureerd, gerenoveerd en aan de achterzijde voorzien van nieuwe uniforme aanbouwen, een project van BAS bureau voor architectuur & bouwadvies BNA bv uit Klarenbeek. Daarbij ging het zoveel mogelijk herstellen van het oorspronkelijke beeld gepaard met het aanpassen van de woningen aan de eisen van deze tijd.

Beschermd dorpsgezicht

De buurt is ook een beetje ons kindje. Het ligt in de historische dorpskern van Terwolde, sinds 2011 een beschermd dorpsgezicht, waarvoor ik in opdracht van de gemeente Voorst de toelichting op de aanwijzing heb mogen opstellen. Het Gelders Genootschap verzorgde ook de redengevende beschrijvingen voor de plaatsing van de woningen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Integrale aanpak

Behalve de woningen werd ook de omgeving aangepakt. Er kwamen weer ligusterhagen als erfafscheiding en de openbare ruimte werd door de gemeente op een passende wijze heringericht. Mede door deze integrale aanpak is het herstelde buurtje (opnieuw) een aanwinst voor het dorp zoals ik heb mogen ervaren.

Elders worden dit soort kleine, maar karakteristieke complexen helaas nog vaak met sloop bedreigd. Moge het voorbeeld van Terwolde dienen ter inspiratie en duidelijk maken dat het ook anders kan!

Complex kort na de bouw
Complex kort na de bouw
Voorgevels Molenstraat
Voorgevels Molenstraat
Nieuwe aanbouw achterzijde
Nieuwe aanbouw achterzijde