Brandweerkazerne Doetinchem

Winnaar Architectuurprijs Achterhoek 2014

Tijdens de uitreiking van de Architectuur Prijs Achterhoek 2014 op vrijdag 7 november jl. is het plan van Bekkering Adams Architecten uit Rotterdam voor een nieuwe brandweerkazerne aan de Stokhorstweg in Doetinchem bekroond met zowel de publieks- als juryprijs. De vakjury noemde het bij de uitreiking een gebouw met “een krachtige architectonische uitstraling, met een sterk verhaal en met een actuele maatschappelijke voorbeeldfunctie”. Verder werd in het juryrapport gesproken van “optimaal resultaat van de combinatie van professionele en vrijwillige inzet”. Een conclusie die Gelders Genootschap als welstandscommissie voor de gemeente Doetinchem volledig onderschrijft en waarmee ze Bekkering Adams Architecten van harte feliciteert!

Het gebouw is geplaatst op een bestaand sportpark / voetbalveld. Inpassing daarbinnen, behoud van groen en de relatie met flora en fauna (vleermuizenroute) waren dan ook belangrijke factoren. De welstandscommissie is vroegtijdig bij het adviesproces betrokken. Het overleg verliep soepel omdat het plan rekening hield met alle aspecten van het beeldkwaliteitplan en stedenbouwkundige opzet van de gemeente. Binnen deze context was de opdracht “het architectuurbeeld uit te werken als een autonoom gebaar met een ingetogen en hoogwaardig karakter”. Dat is Bekkering Adams prima gelukt en de commissie spreekt dan ook veel waardering uit voor het uiteindelijk gerealiseerde plan.

Bekkering Adams heeft het robuuste bakstenen gebouw een grote mate van transparantie gegeven, met zichtlijnen tussen de verschillende functies: de remise, werkplaatsen en wasstraat op de begane grond, de slaapvertrekken op de eerste verdieping en op de bovenste laag de kantoorruimte, werk-café, fitnessruimte en woonvertrekken.

De brandweerkazerne verenigt duurzaamheid en functionaliteit met een aansprekende werk- en leefomgeving. Door de grote transparantie is er een goede daglichttoetreding en heeft men een wijds uitzicht op de groene omgeving. Er zijn verschillende doorzichten en onverwachte perspectieven gecreëerd.

Bron: www.architectenweb.nl
Foto's: Ossip van Duivenbode

Meer informatie: Wilma Broer